Hoe verbeter je gemakkelijk en snel je conditie?

Beste sport tips
Lifestyle tips
Stay healthy

Hoe verbeter je gemakkelijk en snel je conditie?

Heb je al eens van VO2 Max gehoord? Dit is een getal dat aangeeft wat je fitnessniveau is. Er zijn smartwatches die dit in de gaten houden, maar ook zonder zo’n tracker kun je werken aan je VO2 Max. Je moet dit namelijk een beetje zien als een score voor je conditie. Door je VO2 Max te verbeteren, zorg je ervoor dat je lichaam zuurstof efficiënter gebruikt en verwerkt. Sporten helpt altijd bij het verbeteren van je conditie, vooral als je gebruik maakt van de tips die we in dit artikel geven. 

Hardlopen 

Je conditie opbouwen is op meerdere manieren mogelijk. Een goede methode is om te gaan hardlopen, vooral als je dan met je snelheid speelt. Dit wordt ook wel fartlek genoemd. Het houdt in dat je tijdens het hardlopen je snelheid en intensiteit op willekeurige momenten aanpast. Je daagt je op deze manier uit, waardoor je hartslag stijgt. Dit is goed voor je conditie. Je kunt de fartleks variëren, maar je moet dus altijd werken met intervallen. Ga bijvoorbeeld 30 seconden echt even sprinten, vervolgens wandel je een minuutje. Daarna sprint je 45 seconden en wandel je anderhalve minuut. 

Wandelen

Naast hardlopen werkt wandelen ook zeer goed als meer bewegen om je conditie te verbeteren je doel is. Een stevige wandeling in de bergen werkt hier al helemaal goed voor, maar helaas is ons land zo vlak als het maar kan. We zullen het dus moeten doen met vlakke wandelingen, waarmee je alsnog je conditie goed kunt opbouwen. Het is hierbij vooral een goed idee om je intensiteit en snelheid aan te passen in intervallen, net zoals we net hebben uitgelegd bij het hardlopen. Zo kun je een minuut even je tempo verhogen, waarna je de volgende minuut wat rustiger loopt. Doe dit zo’n tien keer en je zult merken dat je hartslag hoger wordt en laat dat nou net goed voor je conditie zijn!

Fietsen

Ook door te fietsen is het mogelijk om je conditie te verbeteren, zelfs als je binnen op de hometrainer fietst. Het is hierbij een goed idee om de 40/20 intervallen te gebruiken. Dit betekent dat je eerst 40 seconden met een cadans van 80 trapt met veel weerstand. Vervolgens trap je 20 seconden met een cadans van 100 slagen zonder weerstand. Herhaal dit proces tien keer en je zult merken dat je conditie echt beter wordt.