Slim je gezin verzekeren voor zorg

Beste sport tips
Lifestyle tips
Stay healthy

Slim je gezin verzekeren voor zorg

Kiezen jij en je gezin ieder jaar voor dezelfde zorgverzekeraar voor het hele gezin? Dat is praktisch en scheelt veel tijd bij het aanvragen van de zorgverzekering voor 2023. Maar is het ook het slimste om te doen?

Persoonlijke zorg

De zorg die je nodig hebt, is erg persoonlijk. Zo kan de ene persoon in het gezin met verschillende gezondheidsproblemen hebben terwijl de andere persoon de huisarts al jaren niet gezien heeft en geen zorg nodig heeft.

Door je gezin gezamenlijk te verzekeren voor zorg, kies je waarschijnlijk voor een pakket wat aantrekkelijk is voor de persoon die meer zorg nodig heeft. Daardoor betaalt de persoon die genoeg heeft aan de basisverzekering teveel. Het is daarom aan te raden om per persoon te kijken wat de beste zorgverzekering is. Twee verschillende zorgverzekeraars in een gezin kan dus voordelig uitpakken.

Kinderen meeverzekeren

De zorg die je kinderen nodig hebben, is ook erg persoonlijk. Het is daarom slim om te kijken hoe je je kinderen meeverzekerd. Kinderen onder de 18 zijn gratis meeverzekerd met een van de ouders. Kijk daarom goed welke zorgverzekeraar de breedste dekking heeft en verzeker bij deze partij je kind mee.
Hebben jullie als ouder allebei geen aanvullende tandverzekering? Geen enkel probleem. Kinderen tot 18 jaar zijn voor de meeste mondzorg verzekerd via de basisverzekering. Je hoeft hier als ouder ook geen eigen risico voor te betalen.

Beugel en orthodontie

Ongeveer 45% van de kinderen krijgt in Nederland een beugel. Grote kans dus dat jouw kind(eren) er ook mee te maken krijgen. Hoewel een beugel een belangrijk onderdeel is van de mondzorg van je kinderen, wordt dit niet vergoed in de basisverzekering. Dat betekent dat je hiervoor een aanvullende tandverzekering moet afsluiten.

Verschillende zorgverzekeraars hanteren wachttijden voor orthodontie. Dit betekent dat er in het eerste jaar van de aanvullende tandzorg geen tot beperkte vergoedingen beschikbaar zijn voor orthodontie. Bespreek daarom bij iedere controle met de tandarts of er een beugel aankomt. Dan kun je alvast een aanvullende tandzorgverzekering regelen. Zo weet je zeker dat er een vergoeding beschikbaar is voor de beugel als het zover is.

Oogzorg en bril

Hebben jouw kind(eren) een bril nodig? Deze wordt niet vergoed uit de basisverzekering. Dit betekent dat jij als ouder een aanvullende brillen verzekering moet afsluiten om een vergoeding te krijgen voor de aanschaf van een bril. Kijk hierbij goed welke zorgverzekering de beste voorwaarden heeft voor jullie gezin. Beperk je hierbij niet alleen tot de zorgverzekering waar jullie je basisverzekering hebben, maar kijk ook bij andere zorgverzekeringen. Je mag namelijk een aanvullende zorgverzekering afnemen bij een andere zorgverzekeraar dan de verzekeraar die je basisverzekering dekt. Het is dus de moeite waard om goed rond te kijken voordat jullie een aanvullende brillen verzekering afsluiten.